De Heeren van Vroondaal
Logo Logo

De verhalen van Louis Couperus inspireerden de architect

Het ontwerp en de architectuurstijl van de herenhuizen, villa’s en 2 onder 1 kap villa’s in De Heeren van Vroondaal komt van Walter Zeinstra, Architect-Directeur bij Zeinstra Veerbeek Architecten. Wellicht ben je al bekend met zijn signatuur. Zo’n 300 woningen in Vroondaal Aan het Park komen van zijn tekentafel. Walter vertelt wat hem inspireerde voor de woningontwerpen van De Heeren van Vroondaal in Vroondaal Westmadepark.

"Alles wat goed is, is gewoonte!" - Louis Couperus

"Als ik wel eens rondloop door Vroondaal Aan het Park, vertellen bewoners mij hoe enorm ze de onderscheidende klassieke architectuur en de eenduidige signatuur waarderen. Hierdoor komt het chique karakter van de wijk optimaal tot uiting en is Vroondaal een begrip in Den Haag en omstreken geworden. Voor De Heeren van Vroondaal hebben we gezocht naar een waardig vervolg op het succes van Vroondaal Aan het Park. Het plan wordt minstens zo mooi, maar krijgt wel een eigen signatuur." 

Door de ogen van Louis Couperus: "We bekeken andere klassieke Haagse wijken als inspiratiebron en gebruikten andere invalshoeken. In de verhalen waarin de Haagse Louis Couperus zijn ‘Eline Vere’ schreef, beschrijft hij beeldend hoe hij door Duinoord, het Prinsevinkenpark, het Belgisch Park en - zijn eigen wijk - de Archipel wandelde. Deze verhalen inspireerden ons om tot dit ontwerp te komen. Het resultaat: Vroondaal Westmadepark wordt een nieuwe wijk met duidelijke invloeden van de rijke architectuur uit deze chique Haagse wijken."

"In het leven en in de kunst moet men elke dag opnieuw beginnen." - Louis Couperus

Een stukje historie

"In de op zand gebouwde wijken, waar Couperus over schrijft, vonden veel Indiëgangers na tientallen jaren afwezigheid een nieuw thuis. Vaak kochten ze een huis uit de krant voor ze voet op Nederlandse bodem hadden gezet. Ook toen al speelden ontwikkelaars in op behoefte van kopers. Ze bouwden huizen op zandgronden. ‘Hier zal de malariamug niet huisvesten’ En met architectonische details werd het geliefde Indië een beetje naar Nederland gehaald. ‘Het gevoel van thuis.’ "

Neorenaissance

"Voor Vroondaal Westmadepark grijpen we terug op de neorenaissance architectuurstijl, verrijkt met exotische elementen uit Indië. Karakteristiek voor de Hollandse renaissance zijn de trapsgewijze topgevels in baksteen, de natuurstenen cordonlijsten of banden van pleisterwerk, een horizontale lijn in het metselwerk over de volle breedte van de woning. Ook zie je boogvelden boven de ramen en deuren én is er een rijkheid aan ornamenten. De knipoog naar Indië is gemaakt met de pagode-vormige torentjes en de vele veranda’s en overkapte balkons."

Eenheid in verscheidenheid

"In De Heeren van Vroondaal zie je bijzondere details in de gevel, gecombineerd met toevoegingen van wit houten veranda’s, erkers, balkons en luifels boven de entree. Al dan niet gecombineerd met elkaar. Geen huis is hier hetzelfde. En toch is er éénheid. Dat komt doordat alle accenten wit zijn en we met één kleur gevelsteen per fase werken."

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?